onsdag 13 juli 2016

Brexit

Idag är det 52 dagar kvar tills jag ska bege mig söderut till lilla Skottland och Edinburgh. Det känns väldigt overkligt om jag ska vara ärlig. Det känns inte riktigt som att jag ska flytta utomlands igen, men förhoppningsvis börjar det kännas lite mer verkligt närmare själva datumet. Den 3 September är det alltså planerat att jag ska sätta mig på ett plan med mina väskor och starta ett nytt äventyr i Storbritannien.

På tal om just Storbritannien så får vi väl se om Skottland fortfarande är kvar i det om ett par år. Det är väl ingen som har missat hela Brexit-problemet där Storbritannien nu ska gå ur EU. Jag kallar det ett problem för att det är ett problem för sånna som jag, som har planerat att flytta dit. England vill iallafall gå ur EU, om jag ska vara mer exakt. Älskade Skottland röstade ju för att vara kvar, med stor marginal. Så nu ska det istället ske en ny omröstning om de ska vara kvar i Storbritannien eller inte, för att själva sen kunna vara kvar i EU.

Det som inte så många vet är att Skottland faktiskt inte är ett eget självständigt land. Det är en "självstyrande riksdel" inom Storbritannien. Så väljer Skottland att lämna Storbritannien och bli ett självständigt land så är det väldigt, väldigt stort. Jag kanske får vara med om något historiskt under min tid där. Vem vet vad som händer.

Om jag ska vara helt ärlig så är jag inte 100% på vad det skulle innebära just för mig om detta nu skulle ske. Det känns som en sån grej som man får ta då, även fast det är något jag reflekterat över ganska mycket de senaste veckorna. Vad jag vet säkert är att jag, under mina fyra år, inte kommer ha några problem med att få utbildningen betald av de skottska myndigheterna, för det har mitt universitetet fixat för oss, snälla som dom är. Det är ju som sagt gratis att plugga där om man är EU-student. Sen gör ju EU att jag kan bo och jobba där utan att behöva visum osv. Skulle detta ändras så kan ju det påverka det, samt bli väldigt dyrt.

Hur som helst så hoppas jag verkligen att Skottland blir kvar i EU och att detta inte kommer påverka mig och min studietid värst mycket. Det är nervöst nog att flytta utomlands till ett helt nytt land där man inte känner någon. Det är nervöst nog att börja plugga på universitet. Nu måste jag även följa detta och se om stället jag ska flytta till kommer bli ett självständigt land samt om de kommer bli kvar i EU.

Dålig timing detta och väldigt onödigt. Tycker jag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar